Strejk på färjor i skärgårdstrafik

Uppdaterad: 12 april, 2016 10:37

Färjorna i Stockholms och Göteborgs skärgårdar körs med glesare tidtabeller under Sjöbefälsföreningens strejk, sedan förhandlingarna om ett nytt avtal misslyckats.

Strejken träder i kraft från tisdagen. Stora delar av trafiken i skärgårdarna berörs, liksom älvfärjorna i Göteborg. Djurgårdsfärjorna i Stockholm stannar helt

Medlarna i konflikten lade ett bud i helgen. Arbetsgivarorganisationen Almega sade ja, medan Sjöbefälsföreningen avvisade förslaget. Facket lade fram ett eget bud i stället, men det nobbades av Almega. Därmed utlöstes strejkvarslet.donso

En knäckfråga är hur tre existerande avtal på olika färjebolag kan slås samman till ett gemensamt branschavtal, och hur man ska sätta lönerna i detta. När det gäller lönenivån är parterna inte heller överens om vad fackets senaste förslag skulle innebära.

Förhandlingen handlar om cirka 300 sjöbefäl i skärgårdstrafiken. En del av dem är säsongsanställda. Strejken gäller för arbete på ett 70-tal fartyg. En ganska stor andel har ännu inte tagits i trafik under säsongen, och får förbli vid kajen så länge strejken pågår.

Både Waxholmsbolaget och Styrsöbolaget iGöteborg kör med glesare tidtabeller under strejken, eftersom vissa fartyg ligger stilla.

  • Sjöbefälsföreningens strejk i skärgårdstrafiken berör ett 70-tal fartyg inom ett tiotal rederier.
  • Många av rederierna kör på entreprenad för det landstingsägda Waxholmsbolaget i Stockholms skärgård.
  • Linjerna i Stockholms och Göteborgs skärgårdar körs med tillfällig, glesare tidtabell.
  • Färjorna till Djurgården och över Riddarfjärden, och någon enstaka linje till, stannar helt.

Källor: Sjöbefälsföreningen, Stockholms läns landsting, Styrsöbolaget

 

Kommentarer inaktiverade.