Radio: Orkesterspelaren som blev gatumusikant

Alt - Risto sitter ofta och tränar dragspel på Femmans torg.

Risto sitter ofta och tränar dragspel på Femmans torg.

Uppdaterad: 16 mars, 2016 10:20

Tior, enkronor och enstaka femtiolappar. I gatumusikanten Ristos röda sammetsfodral sinar växeln för varje dag. Men det är inte för pengarnas skull han spelar dragspel för Nordstans besökare.

– Det är som med löpare, man måste öva jämt för att hålla sig i form säger den före detta orkesterspelaren Risto.

Förr spelade han på sitt dragspel upp till sex timmar om dagen. Men orkesterlivet blev för slitsamt. Resorna runt omkring i Sverige och Finland tog för mycket energi, samtidigt som han hade fyra stycken jobb för att kunna betala sitt och sin familjs uppehälle. Idag har Risto, som är närmare pensionsåldern spelat som gatumusikant i ungefär fem år. Det var i samband med sin sjukskrivning för sin onda höft som han valde att börja spela på stan.

– Ja, hellre det än att sitta hemma och titta på tv. Här får jag öva och träffa vänner, det är musiken som för oss samman.

Men Risto upplever att det har blivit ett hårdare klimat bland gatumusikanterna sedan EU-migranterna börjat spela runt om Brunnsparken. Konkurrensen är tuffare nu. Men allmänhetens reaktioner är positiva enligt Risto, det enda som ändrats är folks givmildhet.

Risto säger flera gånger att han inte spelar för pengarnas skull. Det han lyckas jobba ihop går till busskort och fika. Men han har märkt av att det blir allt mindre växel i fodralet för varje gång han sätter sig i Nordstan.

– Politikerna som varit hos mig vill att vi ska spela. De säger att vi ”håller staden levande”.

Risto föddes i finländska Tammerfors men flyttade till Göteborg som åttaåring en gång på sextiotalet. Då hade han redan börjat spela instrument, främst piano och munspel. Och som tolvåring gick han med i skolorkestern, mestadels för att han kunde läsa noter.
Sedan dess har han läst på musikutbildningar och tagit privatlektioner i flera olika nordiska städer – Stockholm, Göteborg och Köpenhamn för att nämna några. Han har även diplom ifrån Sibeliusakademien i Helsingfors, Finlands högsta musikutbildning.

1976 vann han tillsammans med sina kamrater tävlingen ”musik på avenyn” och deltagit i flera andra tävlingar, främst i dragspel. Och förutom att spela själv har han också jobbat med att bearbeta och strukturera musikstycken, kallat ”arrangör”. Risto har dessutom släppt tre stycken LP-skivor där han spelar solo. Bästsäljaren kallad ”Risto spelar sydamerikanskt”.

Men det var inte alltid självklart att Risto skulle bli musiker.

– Det var min pappa som betalade för studierna och man kan säga att det hjälpte mig att behålla intresset.

Privatlektioner är det som kostar mest säger Risto samtidigt som han får en femtiolapp av en förbigående. Med road blick tittar han på personen och sedan ner i sitt fodral.

– Det verkar som att man hellre betalar för att jag ska vara tyst och börjar direkt föra sina fingrar över dragspelets knappar.