Ny mobilteknik hjälper mot högt blodtryck

Uppdaterad: 18 mars, 2016 11:16

Dagens behandlingar mot högt blodtryck är verkningslösa för en tredjedel av svenskarna. En ny studie från Sahlgrenska akademien visar att mobiltelefoner kan hjälpa till att lösa problemet.
– Den här typen av system, som ger feedback till patienten, tror jag definitivt är framtiden, säger Ulrika Bengtsson, forskare på Sahlgrenska akademien.

Mobiltelefoner är något som alla har. Ett faktum som Ulrika Bengtsson, forskare på Sahlgrenska akademien, dragit nytta av i sin forskning. En grupp personer med i åldrarna 35 till 85 år med högt blodtryck har fått ladda hem det appliknande systemet till sina telefoner. Där har de sedan skrivit in sin blodtrycksnivå dagligen, som de mäter hemma själva, och besvarat en uppsättning frågor varje dag.
– Det kan vara frågor som till exempel ”Har du upplevt stress idag?” och ”Har du motionerat?”, säger Ulrika Bengtsson.

Patienterna kan själva sedan gå in i en databas via det appliknande systemet och se vad de har skickat in för information om blodtryck och svar. Ett stort problem är att patienterna själva inte förstår kopplingen mellan livsstil och blodtrycket.
– Vad vi tänker är att lösningen kan vara att få en insikt i att man själv kan påverka sina blodtrycksvärden genom hur man lever, säger Ulrika Bengtsson.

Man kan som patient välja mellan en mängd olika variabler och grafer, berättar Ulrika Bengtsson. Man kan då tydligt se om blodtrycksvärdet påverkats på något sätt dagar då man känt sig extra stressad eller motinerat, till exempel. Då blir det betydligt enklare för patienten att själv se samband. Studien gav mycket goda resultat, menar Ulrika Bengtsson.
– På gruppnivå sänktes blodtrycket signifikant.

Kommentarer inaktiverade.