Radio: Nicklas har humor och visor i sitt gitarrfodral

Nicklas Dyrwoold spelar för pengar i Nordstan. Foto: Gunnar Fägerlind

Uppdaterad: 21 mars, 2016 10:58

Nicklas Dyrwoold är gatumusikanten med både sångröst och humor. Han har en uppsättning olika skyltar med komiska texter han ställer bredvid gitarrfodralet framför sig. Idag står en skylt med texten ”Need $ to buy spaceship” framställd där han sjunger och spelar gitarr i Nordstan.

När Nicklas startade med musik på gatan var han 22 år och hade precis lärt sig sina två första gitarrackord. Han och hans kompis gick då och ställde sig utanför Hemköp och spelade framför en skylt som sa ”Vi slutar spela för pengar”. Det slutade med att A-lagare kom och betalade för deras tystnad med snusprillor.
– Jag har levt på det här ett tag också. Man vaknar på morgonen och går ut med gitarren och det är det som har varit inkomsten man haft. Jag kan nog säga att gatumusik är det som betalar bäst i timmen av de jobb jag haft. Men det är väldigt olika. Man kan stå i en timme och tjäna 30 kronor och man kan stå i 20 minuter och tjäna 300 kronor.
Förra året hade Nicklas en liten turné där han reste runt över hela Sverige själv och spelade i olika städer. De pengar han tjänade betalade för uppehälle och resekostnader. Det var under denna resa som han lärde sig att Nordstan är en av de bästa platserna i Sverige för gatumusikanter.
– Det är varmt här och blåser inte så mycket, det är rätt litet och alltid mycket folk
– Hur långa perioder i taget får du spela här?
– Jag har hört något om att man får stå en timme, sen får man chippa vidare. Men man orkar inte stå mycket längre, man står en timme sen byter man, det är en oskriven regel som har funnits länge.
Nicklas har nu även ett jobb men ser gatumusiken som en chans att förena nytta och nöje.
– Man får ju öva under tiden man står här. Om man har en låt man är lite osäker på då man kan pröva den här. Folk lyssnar ändå mer sällan nu, man har ju konkurrans med hörlurar och annat. Men man får bjuda på det man kan och får man något tillbaka så blir man ju glad. Men vissa ser ju bara skylten och slänger pengar för den.
Nicklas berättar att den skylt som i kombination med musiken drar in mest pengar är ”Need money for booze”.

Intervjun avbryts ofta där vi står utanför systembolaget. En något onykter man vill höra Beatles och Nicklas svarar glatt att han ju spelade Beatles yesterday. En dam berättar att hon är ditskickad av personalen från Life på andra sidan köpcentregången som vill meddela att de älskar hans musik. Den musik som grundar hans popularitet består till stor del av svenska klassiker.
– Jag spelar mycket visor och trallvänliga glada låtar. Det beror ju också på vilket humör man känner sig. Cornelis funkar ju alltid, börjar man spela Cecilia Lind då blir folk alldeles till sig och bara öser ut stålar.
Nicklas börjar spela just Balladen om Fredrik Åkare och den söta fröken Cecilia Lind efter intervjun och säger hemlighetsfullt: Nu ska vi se om min teori funkar. Mycket riktigt så kommer en drös människor nästan springande fram till gitarrfodralet när de känner igen stycket.
Nicklas glada humör har spritt sig.

 

Kommentarer inaktiverade.