”Jag vill inte ens bara vara artist. Jag vill bara leva mitt liv”

Adam Tensta kan inte undvika att vara politisk. Foto: Skivbolaget

Uppdaterad: 11 mars, 2016 10:04

På fredag spelar Adam Tensta på Pustervik. Vi ringde upp och pratade lite om den senaste plattan, den omtalade TV4-intervjun och om hur det är att vara politisk fast man egentligen inte vill.

Vad händer?

– Jag kommer till Göteborg nu med den här novemberturnén. Det är första gången på flera år som jag gör en riktig spelning i Göteborg, som inte är way out west eller nåt sånt, så det känns väldigt roligt. Jag spelar tillsammans med Systraskap som är en grym duo från Umeå. Dom är otroligt begåvade, dom kan spela alla möjliga instrument och gör det på scenen så det är väldigt inspirerande att jobba med dom. Tanken med samarbetet var att göra en fet mashup utan att förändra soundet för mycket.

I somras släpptes det tematiska albumet The Empty som helt och hållet handlar om uppbrottet med ett ex. Nu är Adam Tensta på en miniturné med stopp i Malmö (6 nov) Göteborg (20 nov) och Stockholm (17 nov).

– Första spelningen var lite nervig, det är ju helt nya låtar som jag aldrig har spelat live förut. Dessutom var det första gången vi körde med den här uppsättningen. Men det ska vara lite nervöst, det är skönt om det inte blir rutin.

Vad kan vi förvänta oss imorgon?

Plattan i sin helhet tolkad av den här nya konstellationen med systraskap. Sen såklart Erik Lundin som support. Han var tidigare känd som Eboi. Erik har ju släppt den bästa svenska Hip hop- EP:n någonsin. Jag har alltid vetat att han är bäst i Sverige så det är befriande att han äntligen har släppt nåt. Att ha honom som support är en ära. Jag tror till och med att jag kommer stå i publiken när han kör, haha. Så om man vill se Sveriges bästa rappare ska man komma till Pustervik!

Du säger att din platta är noll procent politik. Men du känns ändå som en väldigt politisk person…

– Det hade varit skönt att slippa politiken. Men mer eller mindre allt vi gör är politiskt. Den tid vi lever i tvingar en att ta ställning i olika frågor. Eller tvingar kanske är fel ord. Jag väljer att vara politisk för att jag är den jag är, och jag har en plattform och är en person som syns i media.

Egentligen vill du bara vara artist men samhällsklimatet gör att du känner att du måste uttrycka dig politiskt?

– Jag vill inte ens bara vara artist. Jag vill bara leva mitt liv. Men det blir svårare och svårare. Det är som med den här intervjun med nyhetsmorgon. Jag hade inget annat alternativ än att göra som jag gjorde.

Inget annat alternativ?

– Hur når man annars TV4:s-ledningsgrupp? Det var väldigt många personer som var upprörda innan jag gjorde den intervjun. Men de visade ovilja mot att ta till sig kritik. Jag hade kunnat dra iväg ett mail men ingen kommer lyssna på det.

Fair enough… Du känns som en kille som har många bollar i luften samtidigt, stämmer det?

– Man vill ju göra det man blir inspirerad av och nu har jag ju möjlighet att göra det. Jag har gjort en smyckeskollektion tillsammans med Johanna N som har sålt slut i två omgångar redan så det verkar uppskattat. Vi har samarbetat med Kämpa STHLM och samlat in pengar för att hjälpa människor på flykt. Plus en del andra grejer. Jag tar chansen att vara verksam i flera olika discipliner. Jag älskar att hålla på med musik. Musiken är inte allt.

Hur hinner du med allt?

Det finns tid… det är alla andra som är lata.