Radio: Europeisk stafett för klimatet

Att korna släpper väder är inte bra för klimatet.

Uppdaterad: 18 mars, 2016 08:42

Klimattoppmötet i Paris i slutet av november får oväntat besök. Initiativet Run for your life uppmanar till klimaträttvisa genom att springa från Kiruna till Paris.

Run for your life organiseras av Riksteatern och går genom sex länder. Privatpersoner anmäler sig till en sträcka och för sedan stafettpinnen vidare söderut genom Europa. Över tusen personer beräknas tillsammans föra initiativet till klimattoppmötet COP21, där flera av världens stora ledare samlas för att diskutera miljöfrågan. Enligt Helen Engholm, en av de som har snörat på sig löparskorna för planets välbefinnande, menar att en lösning finns inom räckhåll.
– Tekniken som krävs för att rädda världen undan en klimatkatastrof finns. Problemet är att människor tjänar mycket pengar på klimatfarliga aktiviteter och det gör att det inte går att lösa just nu, säger hon.

Vid Tunnlandsgatan i Högsbo kommer Matilda Åhall tillsammans med bland andra Jakob Zethelius springande bakom en bil som fungerade både som hare framför gruppen och som ett sätt att sprida loppet. Hela resan sänds nämligen på nätet så att den som är intresserad kan följa evenemanget. De som hade slagit på sändningen under torsdagsmorgonen såg Matilda Åhall lämna över stafettstenen till Helen Engholm.
– För att nå resultat i klimatfrågan är det viktigt att vi lyckas organisera oss. Detta är ett sätt att göra det på, säger hon.
Helen Engholm sprang en dryg kilometer från Tunnlandsgatan till Musikvägen. Hon menar att de som följer loppet kan se löparnas engagemang.
– De kan se att vi kan organisera oss hela vägen från Kiruna till Paris. Tänk vad vi skulle kunna göra om vi kunde göra det samma kring solceller eller vindkraft till exempel.

Idén bakom Run for your life kom från Haroon Natan, aktivist och flykting från Afghanistan. Stafetten är över 4000 kilometer lång och pågår i tjugo dagar. Jakob Zethelius som var med och sprang mellan Järntorget och Järnbrottsmotet menade att det är viktigt att visa att det finns ett klimatengagemang i hela Europa.
– Det finns ett uttalat syfte med loppet och om man hänger på så visar man att man sympatiserar med den tanken.
Vad skulle du vilja göra om du bestämde på klimattoppmötet?
– Jag skulle göra så att beslutsmakten kom ner närmare folket och att toppmöte inte hade all makt. De spelar bara bort den till företagen som inte har rätt intressen i den här frågan, säger Jakob Zethelius.

Kommentarer inaktiverade.