Terrorhot ger fler poliser i Göteborg

En polis som heter nånting håller presskonferens. Foto: Någon

Uppdaterad: 10 mars, 2016 16:36

Terrorhotet mot Sverige har aldrig varit högre. Polisen i region väst har nu ökat närvaron i centrala Göteborg och tillsynen på allmänna platser – samtidigt bistår man säkerhetspolisen i sökandet efter den terrormisstänkte Mutar Muthanna Majid.
– Det är en ansträngd personalsituation just nu, säger Catharina von Sydow som är vice ordförande för polisförbundet väst.

Strax före klockan fyra på onsdagen meddelade Säpo att Sverige höjt terrorhotnivån från tre till fyra på en femgradig skala. Det är den högsta nivån hittills. Höjningen beror på ett misstänkt fall av förberedelse till terrorbrott. Den misstänkte – Mutar Muthanna Majid – är anhållen i sin frånvaro och eftersöks just nu i hela landet. Han uppges vara i 25-årsåldern och ska ha stridit i Syrien för terrororganisationen Islamiska Staten. Polismyndigheten i väst har ökat sin tillsyn och närvaro på flera platser runt om i västra Sverige. I Göteborg rör det sig om tio platser, däribland Scandinavium, Nordstan och Järntorget. Dessutom förväntas man bistå säkerhetspolisen i sökandet efter den terrormisstänkte.

I början på november skickade tusentals poliser protestbrev till politiker och polisledningen. Många beskrev redan då ett missnöje med sin arbetssituation. En alltmer osäker arbetsmiljö och för få poliser var några av problemen som togs upp. Men nu, bara två veckor senare, ansträngs alltså situationen ytterligare i och med den höjda terrorhotnivån.
– Det är en exceptionell situation med tanke på både flyktingströmmen och de problem vi har med gängkriminalitet. Det är mycket övertid. Mina kollegor jobbar väldigt hårt just nu, säger Catharina von Sydow som är vice ordförande för polisförbundet väst.

Enligt fackförbundet ST kommer också belastningen på telefonväxlar och kontaktcenter att öka. Båda facken kräver nu mer pengar och varnar för att polisen annars inte kommer klara sitt uppdrag. Regionspolischefen Klas Friberg håller med om att situationen är ansträngd.
– Just nu hanterar vi många situationer samtidigt, dygnet runt. Våra medarbetare får ta i ordentligt och gör jättebra insatser. Långsiktigt behöver vi fundera på vilka arbetsuppgifter som vi inte ska göra och vad vi behöver prioritera bort i den här svåra situationen. Men vi har full kontroll över de uppdrag vi utför, säger han.
Den höjda terrorhotnivån kvarstår tills söndag. Då tar Säpo ett nytt beslut kring eventuell förlängning.

Kommentarer inaktiverade.