Sveriges pressfrihet sämst i Norden

Bilden redigerad av Simon Lissmark.

Uppdaterad: 10 mars, 2016 13:04

Journalister utan gränser har nu släppt pressfrihetsindexet för 2014. Finland toppar listan precis som förra året och Eritrea behåller sin bottenplacering. Något förvånande är dock att Sverige fortsatt får se sig själva slagna av de övriga nordiska länderna.

Topp tio, bättre än så blev det inte för Sverige denna gången heller. Återigen ligger vi sämst till bland våra nordiska grannar. Rapporten om pressfriheten baseras på sju olika faktorer, till exempel mediepluralism, självcensur och presslagstiftning. Anledningarna till att vi ligger så långt efter våra grannar när det kommer till pressfriheten är flera enligt Urban Löfqvist, internationell projektledare för Journalister utan gränser.
– Jag tror att vårt största problem är att hoten mot journalisterna tas alldeles för lätt. Det är ingen som riktigt tar det på allvar, säger han.
Andra faktorer han tror spelar in är viss lagstiftning, till exempel FRA-lagen, och att mediekoncentrationen har blivit alltför hög.

Mediekoncentrationen i Sverige blir allt mer påtaglig och många lokalredaktioner har tvingats stänga ner under de senaste åren. Det är också en av faktorerna som påverkar resultaten i rapporten. I Sverige är det främst mot lokalredaktionerna som hoten förekommer. Lokala nyheter i små städer kan slå hårt mot privatpersonerna det rör och därför kan journalisterna ibland hotas för att dra tillbaka publiceringarna. Och det är då det blir ett problem, när journalisterna inte längre vågar ta steget och publicera.
– Då blir det plötsligt ett mycket större problem. Ett problem för yttrandefriheten och pressfriheten, säger Urban Löfqvist.

Idag brukar hot mot redaktioner eller enskilda journalister oftast klassas som olaga hot vilket i dagsläget inte har något högt straffvärde. Urban Löfqvist säger att man borde överväga om just hot mot denna målgrupp i syfte att kränka yttrandefriheten borde ge ett högre straff än vad det gör idag. Anledningen är att det inte bara är ett hot mot en privatperson utan också mot de medborgerliga rättigheterna som vi alla tillsammans måste värna om.

Men det är inte bara Sverige som har problem med pressfriheten. Globalt sett har pressfrihetssituationen försämrats något i sina försök att stoppa terrorismen.
– En global trend är att gummibandslagstiftning som skapats för att komma åt terrorism missbrukas för att tysta, förfölja och fängsla obehagliga röster. Vi ser det i många länder, inte minst i demokratiska som borde veta bättre, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

USA har ramlat ner en bra bit på listan, mestadels tack vare sin terror- och spionagelagstiftning. Även England har tappat några platser. I de länder som har väpnade konflikter är det också svårt att ha en ordentlig pressfrihet. I Syrien har till exempel 130 journalister och nyhetsförmedlare dödats sedan konfliktens början.

Kommentarer inaktiverade.