IS skövlar antik stad

Ovärderlig relief i staden Nimrud. Foto: TT

Uppdaterad: 10 mars, 2016 13:05

Jihadistgruppen Islamiska staten (IS) har börjat skövla den antika assyriska staden Nimrud, uppger irakiska myndigheter. Det är en attack på mänsklighetens vagga, menar Unesco.

Skövlingen av fornminnena i Nimrud genomförs med tunga fordon, enligt uppgifter från turism- och antikvitetsministeriets sida på Facebook. Iraks riksantikvarieämbete bekräftar rapporterna och tillägger att förstörelsen började på torsdagen, efter den muslimska tidebön som hålls mitt på dagen.
– Det här är en del av mänsklighetens vagga som IS begår ett fruktansvärt brott mot, säger Mats Djurberg, generaldirektör för Svenska Unescorådet.
– Det handlar inte bara om ovärderliga konstföremål utan om människors rätt till sin historia och identitet. Här har det bott människor sedan Kristi födelse.

Myndigheterna vet inte hur omfattande förstörelsen har hunnit bli. Lastbilar som eventuellt används för att forsla bort fornminnen har setts vid området, enligt AFP.
Nimrud grundlades över tusen år före Kristus och ligger vid floden Tigris, tre mil sydost om staden Mosul. Staden finns på Unescos lista över världsarv.
– Den är ett exempel på de första mänskliga stadsbildningarna som området utgör. Det finns en stor rikedom av statyer här, vissa är uppemot 3 000 år gamla, säger Mats Djurberg.
En stor del av stadens konstföremål har redan flyttats till museer i Mosul, Bagdad, Paris och London. Kvar finns bland annat de så kallade lamassustatyerna, bevingade tjurar med människohuvuden.

Den arkeologiska skadan av IS angrepp på fornlämningar jämförs med talibanernas förstörelse av buddhastatyer i Bamiyan i Afghanistan 2001.
Unescos generalsekreterare krävde efter attackerna mot Mosul att FN:s säkerhetsråd ska ta upp frågan. I höstas beslutade också Unescos styrelse att skicka experter till området för en inventering och restaurering av konsten, så snart säkerhetsläget tillåter.

IS förstörande av konstföremål är ett led i den extrema jihadistgruppens attacker mot flera helgedomar, även islamiska sådana. Föremålen beskrivs som avgudabilder, och som uttryck för irrläror.
Konst som inte förstörts vid tidigare attacker är till exempel krukor och mynt.

Kommentarer inaktiverade.