Familjen sörjer Robin Williams död

Drogs med depressioner. Nu misstänker polisen självmord.

Uppdaterad: 7 april, 2017 13:49

NEW YORK. Skådespelaren Robin Williams hittades död igår. Polisen i Kalifornien misstänker självmord – men har startat en utredning kring vad som orsakade dödsfallet.

Robin Williams har under åren talat öppet om sitt missbruk och sina depressioner. Nu sörjer familjen.

Polisen i Marin County i västra Kalifornien fick larmsamtalet kring 18-tiden på måndagen: En man hade hittats medvetslös i sitt hem i staden Tiburon. Tillsammans med räddningstjänst ryckte de ut till adressen och var på plats fem minuter efter larmsamtalet. Mannen som hittades på platsen identifierades som skådespelaren Robin Williams, det uppgav delstatens polis i ett pressmeddelande. Hans liv gick inte att rädda. Klockan 18.02 dödförklarades han på platsen.

Robin Williams sörjs närmast av sin fru och hans tre barn, hans styvsöner samt hans halvbror. Familjen är naturligtvis förkrossade efter beskedet om Williams död.
I ett öppet brev skriver frun Susan Schneider om sorgen.
”Världen har förlorat en älskad och underbar person”, skriver hon och fortsätter:

”I går morse förlorade jag min man och min bästa vän. Jag är förkrossad. För familjens vägnar ber vi er att få bearbeta vår sorg i fred. Vi vill minnas Robin för de oräkneliga gånger han spred sin glädje och sitt skratt till världen, inte hans död”.

Susan Schneider.

Robin Williams kommer att minnas som den maniske skådespelaren som kunde härma alla. Redan på High School hade han ryktet bland sina kamrater att vara den roliga. I en omröstning röstades han fram till klassens roligaste, men också till den person som hade minst chans att lyckas. Robin Williams motbevisade det senare.

Robin Williams slog igenom i ”Gänget och jag” 1977 och fick därefter sin egen show, ”Mork och Mindy” som blev stor även i Sverige, där han spelar en rymdvarelse.

Andra kända roller som Robin Williams gjort är som den nyskapande läraren i ”Döda poeters sällskap”, pappan som klär ut sig till äldre dam för att umgås med sina barn i ”Mrs Doubtfire” samt den godhjärtade uteliggare i Terry Gilliams ”Fisher King”. Han fick en Oscar för sin roll som psykologen Sean McGuire i filmen ”Will Hunting” och nominerades för sina roller i ”Fisher King” (1991), ”Döda poeters sällskap” (1989) och ”Good Morning, Vietnam” (1987).

Rolig på skärmen, men Robin Williams drogs samtidigt med svåra depressioner. En första varningssignal kom 1992 när Williams festade med John Belushi bara timmar innan det att Belushi dog av en överdos på Chateau Marmont i Los Angeles, skriver Los Angeles Times. Smärtan efter förlusten av vännen gjorde att Robin lade in sig själv på rehab. Efter mer än 20 år som nykter var han tillbaka på rehab 2006.

– Man står vid ett stup och tittar ner, och det är en röst, bara en liten tyst röst som säger ”hoppa”. Samma röst säger ”bara en”… och bara en för någon som inte tål det, det är inte möjligt, berättade skådespelaren för ABC News samma år.

I ett uttalande säger nu Robin Williams talesperson att skådespelaren kämpat mot en svår depression den senaste tiden.

”Det är en tragisk och plötslig förlust”, går det också att läsa i uttalandet.

Robin Williams blev 63 år gammal.