Robin – varför?

FOTO: Magnus Sundholm

Uppdaterad: 3 mars, 2017 15:52

Han var känd som skådespelaren som kunde härma alla. Egentligen var Robin Williams en tyst och tillbakadragen man som kämpade med flera depressioner.
I natt hittades han död. Det här är historien om en komisk gigant.

När Robin Williams tog examen från Redwood High School röstade hans klasskamrater fram honom som roligast, men också som den av dem med minst chans att lyckas.

 

Robin Williams bevisade att de hade fel.

 

Natten till tisdag hittades han död i sitt hem i Tiburon. Bakom sig lämnade han en karriär som en av världens mest framgångsrika och populära skådespelare.
Han föddes 1951 i Chicago. Uppväxten har Williams beskrivit som ”väldigt normal, nästan hypernormal”. Robins far var högt uppsatt chef på Ford, vilket innebar att familjen flyttade runt en del. I San Francisco upptäckte Williams teatern. I New York utbildade han sig till skådespelare. På den amerikanska Västkusten stod han på otaliga ståuppscener.

 

Det var där som producenten Garry Marshall fick upp ögonen för honom. Snabbt fick Robin Williams en av huvudrollerna i tv-serien ”Mork & Mindy”.
– Jag kommer aldrig glömma dagen som han stod på huvudet och låtsades dricka ett glass vatten genom att använda sitt finger som ett sugrör, säger Garry Marshall i ett uttalande om första mötet.
Tv-serien blev en katapultstol som tog Williams från okänd till en nationell angelägenhet. Kändisskapet kom snabbt – för snabbt enligt Robin Williams själv.

 

Robin Williams kom att definieras av sina filmroller. Han var den galna, nästan maniska, skådespelaren som kunde härma vem som helst och som hela tiden var uppskruvad till max.
Av sina vänner och kolleger beskrivs Williams nu som tillbakadragen och tyst.
Los Angeles Times skriver om ett tillfälle under inspelningen av tv-serien ”The Crazy Ones”. Producenten och regissören Jason Winer ville att Williams skulle släppa loss, skratta lite, ta en paus. Robin var till en början motvillig.
Sedan hände det.
Robin Williams skrattade tillsammans med alla andra – under en halvtimme.
– Det känns som ett misstag att be dig skratta, ska Winer ha sagt.

 

I ett uttalande säger nu Robin Williams talesperson att skådespelaren kämpat mot en svår depression den senaste tiden.
Robin Williams blev 63 år gammal.

Kommentarer inaktiverade.