Trött tonåring blir oftare brottsling

Trötta tonåringar riskerar öka brottsligheten. Foto: dorrwaysarizona

Uppdaterad: 27 februari, 2017 10:51

Kände du dig ofta trött och sömning som tonåring?

Inget bra tecken — då ökar risken att du hamnar i fängelse senare i livet.

Ny forskning visar att 15-åringar som själva anser sig vara trötta mitt på dagen i högre utsträckning begår brott som vuxna. Risken är så mycket som 4,5 gånger större när de är 29 år gamla.

Studien bygger på intervjuer med 101 15-åriga pojkar i norra England. Professor Adrian Raine, en av forskarna bakom studien, lät dem gradera sin trötthet på en sjugradig skala. Även deras hjärnaktivitet mättes.

 

Uppgifterna jämfördes senare med brittisk kriminalstatistik, där det visade sig att 17 procent av ungdomarna vid 29 års ålder dömts för vålds- och egendomsbrott. Raine tillägger att det finns en koppling till socioekonomiska faktorer.

 

– Finns det ett samband mellan klasstillhörighet, sociala motgångar och trötthet mitt på dagen, vilket resulterar i koncentrationssvårigheter — vilket i sin tur resulterar i brott 14 år senare? Svaret är ja, säger han till Daily Mail.

Arne Raine, forskar på hjärnan
Foto: professorn.se

 

 

Forskarna betonar att trötthet i sig inte gör en tonårspojke mer benägen bli asocial eller begå brott. De flesta barn med sömnproblem blir förstås inte brottslingar. Vad undersökningen visar är att risken att bli lagbrytare ökar, om man som tonåring ofta är trött och sömning.

 

Bakom studien, som publicerats i Journal of Child Psychology and Psychiatry, står forskare vid University of York i Storbritannien och University of Pennsylvania i USA.

Kommentarer inaktiverade.